Zambia · Paternity leave

Paternity Leave Request in Zambia: 5 Working Days Under the Employment Code Act

LeaveDraft · 31 October 2026 · en-ZM
Paternity Leave Request in Zambia: 5 Working Days Under the Employment Code Act

Quick answer

How many days is paternity leave in Zambia? Eligible fathers are entitled to at least five continuous working days. The employee must have at least one year of service, provide the child’s birth record to the employer and take the leave within seven days of the birth. Confirm the employer’s documentation procedure.

Introduction

The Employment Code Act No. 3 of 2019 gives eligible male employees in Zambia a statutory paternity-leave entitlement. A clear written request helps the employer verify the service requirement, birth record and timing.

Who qualifies for paternity leave?

Section 46 applies to a male employee who is the father of the child and has completed at least one year of service before the leave begins. The employee must submit the child’s birth record to the employer. The statutory period is at least five continuous working days.

When must the leave be taken?

The leave must be taken within seven days of the child’s birth. Because this is a short statutory window, notify the employer as soon as possible and state the date of birth and intended first day of leave.

What documents should accompany the request?

Provide the child’s birth record or the available official birth documentation. If the final birth record is not immediately available, contact HR promptly and ask what interim evidence it will accept; do not assume an alternative document automatically satisfies the Act.

How to write the request

Address the letter to the employer or HR manager. State your relationship to the child, date of birth, the five continuous working days requested, your service start date and that the birth record is attached. Keep a copy of the request and the employer’s response.

Editable letter template

[Date] To: [Employer / HR Manager] Subject: Request for paternity leave under section 46 of the Employment Code Act, 2019 Dear [Name], I am writing to request paternity leave following the birth of my child on [date of birth]. I have completed more than one year of service with [employer]. I request at least five continuous working days of paternity leave from [start date] to [end date], within the seven-day period following the birth. I have attached the child’s birth record for your verification. Please confirm receipt of this request and advise if HR requires any further documentation. Yours faithfully, [Full name] [Job title / Employee number]

Prepare your request

Fill in the details to personalize your request.

Frequently asked questions

Is paternity leave five calendar days?

The Act provides at least five continuous working days, not simply five calendar days. Confirm how your roster and non-working days are treated with HR.

Do I need one year of service?

Yes. The employee must have at least one year of service before paternity leave starts.

Can I take the leave later?

The statutory leave must be taken within seven days of the child’s birth.

Official sources and references

Check the current legislation and your employer’s procedure before relying on a specific entitlement.